Chimie alimentara

 

 

DESCRIEREA ACTIVITATII SPECIFICE COMPARTIMENTULUI :

Conform regulamentului de functionare ord 1078/2010 laboratorul de chimie alimente efectueaza analize fizico chimice din probe alimente pentru evaluarea obiectiva a conformitatii cu legislatia in vigoare si evaluarea riscurilor pentru sanatate .

Efectueaza analize fizico chimice din probe alimente pentru Directia de control in sanatate publica , supraveghere sanatate publica si la cererea unor beneficiari

Intervine si participa la actiunile declarate de urgenta

Prestatiile la cererea beneficiarilor sunt contra cost conform legislatiei in vigoare

Ord.MS 208/2012.

 
 
 

Obiective:

Prin determinarile efectuate atit in cadrul programelor nationale cit si la cererea unor beneficiari se poate face o evaluare conform legislatiei in vigoare privind calitatea alimentelor . In consecinta pot fi luate masuri pentru remedierea deficientelor si eliminarea riscurilor pentru sanatate .

 
 
 

Program de lucru:

luni-vineri 8-15

 
 
 

Legislatie:

Laboratorul de chimie sanitara alimente isi desfasoara activitatea in baza -ORD 1078/2010,

- Hotararea 124/2013-privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013-2014

- Ordinul 438/295/2002- Norme privind aditivii destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, cu modificarile si completarile aparute

- Ordinul 210/2006 –Norme cu privire la comercializarea produselor din carne

- Ordinul 1145/2005 – Norme privind contaminantii din alimentele de origine animala si nonanimala

- HG 1197/2002- pentru aprobarea normelor privind materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele cu modificarile si completarile ulterioare

- Ordin 368/2008 – pentru aprobarea normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti

 
 
 

Persoana de contact:

CHIM. MIRESTEAN ELENA

 
 
 

Telefon:

TEL./ FAX 0268330893

 
 

E-mail:

chimie@dspbv.ro

 
 

Formulare:

  • Nu exista formulare . Cererile de contracte ale beneficiarilor se fac si sunt inregistrate la secretariatul DSPJ BRASOV.
 
 

PARAMETRII DETERMINATI;

PRESTATII CATRE BENEFICIARI conf Ord.MS 208/2012

DENUMIRE ANALIZA

Pret

Examen organoleptic

10

Analalize ponderale

10

Densitate

12

Umiditate

20

Refactometrie ( grade Brix)

12

Proteine

75

Lipide-metoda extractiei simple
- metoda Soxhlet
- metoda butirometrica

30
75
40

Glucide-zahar direct reducator
- zahar total

25
30

Cenusa totala

45

Cenusa insolubila in acid clohidric

55

Aciditate totala

15

Aciditate libera

15

Aciditate volatila

22

Azot usor hidrolizabil

30

Conservanti ( benzoat de sodiu )

35

Coloranti - IDENTIFICARE

20

Azotati(produse lactate, vegetale)

40

Azotiti(produse carne, lactate, vegetale)

25

Colagen

60

Polifosfati

42

Iod - SARE IODATA

40

Substante insolubile in apa

10

Substante insolubile in alcool

17

Indice iod

20

Indice peroxid

16

Reactia fosfatazei

20

Reactia peroxidazei

22

PH- alimente

11

Identificare amidon
- lapte
- produse de carne


10
12

Reactia Kreis

12

Identificare amoniac liber

25

Identificare hidrogen sulfurat

25

Gluten umed

11

Indice deformare gluten

15

Porozitate panificatie

15

Clorura de sodiu

25

Substante reducatoare din zahar

28

Alcalinitate

15

Teste de simulare si migrare metale

50/tip de simulant

Bioxid de carbon(ape minerale, bauturi racoritoare)

16

Determinare valoare nutritiva - alimente

215

BAUTURI ALCOOLICE:

- conc. alcoolica
- aldehide, esteri, alcool metilic, alcooli superiori-GC
- furfurol

 

35
180
35

VIN:

-conc alcoolica
- aciditate totala
- aciditate volatila
- SO2 total

 

35
15
22
25

BERE:

- conc alcoolica
- conc must primitiv
- culoare
- bioxid de carbon

 

35
30
12
25

Metale:

-Determinare(AAS):Cd,Cr,Cu,Ni,Pb,Al,Fe,Mn,Na, Zn

-Pregatire proba metale

 

50 / element

50 / proba

 
© Directia de Sanatate Publica a Judetului Brasov