CUM SĂ NE FERIM DE GRIPA AVIARĂ

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE

Gripa aviară este o boală infecţioasă a păsărilor cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 şi H7, boală care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia şi s-a răspândit în întreaga lume.

Toate păsările sunt predispuse la infecţie cu gripă aviară, deşi unele specii sunt mai rezistente la infecţie decât altele.

Păsările migratoare – raţele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind şi cele mai rezistente la infecţii. Păsările domestice, inclusiv găinile şi curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală. În absenţa măsurilor prompte de control susţinute de o bună supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile.

Infectarea omului cu virusul gripei aviare

În mod normal virusul gripei aviare produce îmbolnăviri în rândul păsărilor. Infecţia se poate transmite însă şi la porci. Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidenţiate în special la lucrătorii din fermele agricole în urma contactului direct cu păsările bolnave. În aceste situaţii studiile au demonstrat că virusul a suferit anumite modificări genetice.

Epidemiile de gripă pot fi prevenite şi evitate ?

După modelele precedente, epidemiile de gripă se aşteaptă să apară, în medie, de trei, patru ori într-un secol, când un nou subtip de virus apare şi se transmite uşor de la o persoană la alta.

Experţii consideră că o altă epidemie de gripă este inevitabilă şi posibil iminentă.

Măsuri pentru a reduce riscurile îmbolnăvirii publice globale

  Oprirea răspândirii epidemiilor la păsări domestice. Această strategie reduce posibilitatea expunerii omului la virus.

Măsuri de igienă:

Când preparaţi hrana:

Vaccinarea persoanelor cu un risc crescut de expunere la păsările infectate sau bolnave. Folosind vaccinurile existente, eficiente împotriva tipurilor de gripă întâlnite la oameni, se poate reduce posibilitatea infectării oamenilor cu gripă aviară

Semne ale bolii

Dacă credeţi că aţi fost expus gripei aviare, urmăriţi-vă starea de sănătate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursă de infecţie.

Dacã prezentaţi febră, tuse, dificultate în respiraţie sau dacă vă îmbolnăviţi în acest interval de 10 zile, consultaţi un medic.

Înainte de a începe consultaţia, spuneţi medicului:

 1. ce simptome aveţi

2. dacă aţi venit în contact direct cu păsări

3. unde aţi călătorit


Nu călătoriţi în timp ce sunteţi bolnavi şi limitaţi-vă contactul cu alte persoane cât de mult posibil pentru a preveni rãspândirea oricărei boli infecţioase.

Sursa informaţiilor: Ministerul sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti